в градината през зимата

           Когато правим подбора на растения за нашето озеленяване непременно трябва да включим растения, които въздействат през всички сезони на годината.  Най-лесно е когато се спрем на вечнозелени растения, които запазват листна  маса и през зимата. В тази класация може да споменем доста видове – иглолистни и широколистни , но тук искам да се спра  конкретно на  растения, които са мои фаворити, с подчертано естетическо въздействие именно през зимата.

         Вечнозелената или Лавролистна  калина –Viburnum tinus,  развива тъмно зелена листна маса от елипсовидни листа,  достига до 7м. височина с което може да се оприличи и на малко дърво.  Чрез подрязване се създават плътни кълбовидни форми, които  през зимата се „украсяват“  с многобройни цветни пъпки.

калина

В началото те са розово-червени, после преминават в нежни бели  цветчета с деликатен аромат.  Вечнозелената калина е средиземноморско растение, което я прави не дотам студоустойчива при нашия климат.  Понася засенчване и засушаване, но не може да издържи на студове под -15°С . Подходяща е за отглеждане в по-топлите региони на страната и  Черноморието.  Засадете Калината на слънчево място, защитено от вятър и течение, подрязвайте я редовно и ще имате едно истинско бижу във вашата градина.

 


         Друг  „усмихнат“  храст през зимата е Зимния жасмин – Jasminum nudiflorum. Още първите топли дни на януари и февруари, той започва да цъфти с нежни жълти цветчета. Зимният жасмин е  вечнозелен нисък храст, който развива дълги стелещи се клонки. Подходящ е за озеленяване на подпорни стени, кашпи, живи плетове и бордюри. Особено красив е, ако се оформи като кълбовиден храст.  Жасминът е студоустойчиво растение, което се развива добре както на слънце , така и на сянка.  Лесен за отглеждане и поддръжка, много красив , определено си заслужава да го имате във вашата градина.

жасмин


Ilex

Красивите зелени клонки с червени топчета , често използвани за коледна украса принадлежат на растението  Ilex aquifolium или както го наричаме още Джел. Този храст се среща у нас в Странджа, Средна гора и Родопите и е защитен вид.  От него са създадени множество декоративни форми с различно оцветяване и форма на листата. Освен, че е вечно зелен, Илекса е атрактивен и с плодчетата, които връзва през зимните месеци. За него трябва да знаете, че има мъжки и женски растения. Женските са тези, които имат плодчета.   Засаждайте винаги  от двата вида, за да може да се осъществи опрашването.  При отглеждане имайте предвид, че изисква допълнително подхранване. Издържа добре ниските зимни температури. Може да се засажда на слънце и полусянка. Особено атрактивни са формираните растения, наподобяващи  конуси и малки кълбовидни дървета. Такива екземпляри могат да украсят най-представителните места във вашата градина.

   Цветните площи през зимата също могат да са приветливи. За това трябва да се погрижим още през есента. Теменужките, паричките и нежното силене са добре познати презимуващи цветя, които можем да засадим през октомври заедно с луковичните цветя. През  слънчевите зимни дни ще се радвате да цъфналите теменужки, които са добър спътник на лалетата през пролетта. Сандъчетата и кашпите в които засаждаме летните цветя  през зимата можем да аранжираме с клони от иглолистни дървета, бреза и шишарки. Развийте въображението си, може да използвате сухи цветя, плодове и всичко , което ще ви накара да се усмихвате, когато погледнете към вашето зелено кътче.

аранжировки