Цветни каскади

       2811912585_2405e1efd9

On a recent trip in Austria after a Danube River cruise, Nancy and Bill Brockman of Apopka spent four days in Vienna and a time-share week in the southern Alps region near Schmadling, in the southwest. While driving around, taking in the sights, were both commenting on the many houses adorned with flower boxes, when upon turning a corner, Nancy exclaimed, “Stop! Take a picture! This one looks perfect.”

2337318833_81bc735017       Величествената красота на Алпите е особено примамлива в китните тиролски села. Там от всяка къща преливат цветни каскади с различно съчетание на форми и багри. Повечето видове растения, които присъстват в тези „избухващи“ композиции  са  добре познатите у нас петунии и сакъзчета, но отрупани в стотици цветове.  Това ме накара да се замисля, защо у нас не изглеждат по този начин? Дали е само въпрос на правилно отглеждане или има и други причини? Със сигурност е  комплекс от различни фактори , но на първо място е климатът. При нас, особенно в градовете въздуха е много сух през летните месеци. През август листата на петуниите изсъхват, стъблата се обезлистяват, цветовете стават по- дребни и растенията губят декоративните си качества. Сакъзчетата, понякога спират да цъфтят, а импасиансът често се напада от акари. Реших да обобщя проблемите и да формулирам комлекс от съвети, които да ви помогнат, ако  искате вашия балкон да изглежда като  тиролска къща .
  1. На първо място, трябва да имате предвид изложението на терасата или балкона. Изцяло южните тераси по възможност е добре да се засенчат. За това изложение се спрете на сакъзчетата и няма да сбъркате.
        Северните изложения са трудни за цъфтящи растения, но различните форми на бръшляна в комбинация с импасианс, могат да създадат доста впечатляваща каскадна композиция.
    Най-благодатни са източните, западните и смесените изложения, защото слънчевото греене се редува със сянка. Тук могат да се използват всички цъфтящи растения, които си харесате.
  1. Често срещана грешка е да се използва прекалено много различни видове растения в относително малки количества. Изберете си композиция от 3 или 5 вида растения, които хармонично се съчетават цветово. Редувайте ги в групи като засаждате най-малко 5 броя от едно и също растение. Например: тъмно синьо калибрахое, жълт тагетес и розова вербена. Може да се спрете и на едно и също растение в различни цветове. Например розово и червено сакъзче, но използвайте най-малко по 4 растения за сандъче с 60-80 см. дължина. Няма да сбъркате никога, ако изберете да засадите всичките си сандъчета само с един вид растение в един цвят. Заложете на количеството, гарантирам ви за крайния резултат.
  2. Красивите балконски каскади се нуждаят от регулярна поддръжка. Както споменах в началото, основен фактор за неблагоприятното развитие на растенията е ниската въздушна влажност. Прякото оросяване с вода може да повреди цветовете, за това поддържайте почвата винаги влажна без да преполивате. За да избегнете задържането на вода, при засаждане направете дренаж от камъчета или керамзит.Редувайте поливките с разрохкване на повърхностния слой почва, за да не се задържа  вода. Много добро решение е да си направите капково напояване, но за съжаление не винаги е технически изпълнимо. Торенето също е от съществено значение. Използвайте специализирани торове за цъфтящи растения. Те съдържат повече калий и микроелементи, необходими за формиране на цветните пъпки. Редовно отстранявайте прецъфтелите цветове, за да стимулирате растението да образува нови. Следете за поява на вредители и най-добре възпрепярствайте появата им като третирате предварително растенията със системни инсектициди . Достатъчно е да направите това веднъж месечно при положение, че все още няма симптоми. Ако вредителите са вече на лице третирайте введнъж на 15 дни.